Wat is gal en wat is een galblaas?

Wat is gal?

Gal kan gezien worden als een groengele vloeistof die gebruikt wordt om cholesterol, vetten en vitaminen in het eten verteren. Het bestaat uit galzouten, bilirubine, cholesterol, vetten en elektrolyten.

Gal gaat vanuit de maag naar de dunne darm. Dan is er altijd een deel van de gal dat blijft stromen naar de dunne darm. Het andere deel van de gal wordt dan opgevangen in de galblaas voor een moment wanneer er tijdelijk meer gal nodig is. Hiervan zou sprake kunnen zijn na een vette maaltijd. Op het moment dat er extra gal nodig is, dan gaat er een signaal naar de galblaas en deze knijpt dan samen zodat er gal uit de blaas stroomt. Hierdoor kan er meer gal af worden gevoerd naar de dunne darm.

Wat is een galblaas?

Als het over de galblaas gaat, dan kan er gezegd worden dat het een peervormig zakje is in de bovenbuik. Het is een opslagplaats voor de gal die de lever maakt. Deze stof bestaat voornamelijk uit water en bevat diverse zouten, maar ook cholesterol, vetzuren en verteringsenzymen.

Galblaas

Galblaas

Het lichaam kan niet zonder gal, gal is nodig om vetten en andere voedingsstoffen te verteren. Tijdens het eten trekt de galblaas samen en dan pompt hij gal in de darmen. Er worden dan verteringssappen toegevoegd door de alvleesklier. Deze klier mondt op dezelfde plaats uit in de darmen.

Het kan zijn dat er harde steentjes in de galblaas zitten of in de galwegen die tot 2,5 cm groot kunnen worden. Deze steentjes bestaan uit kalk, cholesterol of de kleurstof bilirubine. Als de steentjes in de galwegen terechtkomen dan verhinderen zij de afvoer van gal. Als de galblaas is weggehaald dan kunnen er toch nog galstenen ontstaan.

Related Posts

About The Author