Gevolgen van galstenen.

galstenen

Galstenen

Als galstenen getransporteerd worden in de galgang naar de darm, dan zullen ze daar een obstructie vormen met pijnlijke galkolieken als gevolg. Het is mogelijk dat deze pijn uitstraalt naar de rug of rechterschouder, maar dat is niet in alle gevallen zo.

Een bijkomend probleem kan ook geelzucht zijn. Als de gal niet meer kan afvloeien en galkleurstoffen via de lever in de bloedcirculatie zijn terechtgekomen dan kan geelzicht een gevolg van galstenen zijn. De ontlasting kan ontkleuren als de galafvloed voor langere tijd geblokkeerd zit.

Het kan ook voorkomen dat galstenen zorgen voor een ontsteking van de galblaas, maar dit komt gelukkig zelden voor. Men zal op een echo van de buik dan wel de wandverdikkingen van de galblaas kunnen opmerken. Een chronische ontsteking van de galblaas kan wel resulteren in het verwijderen van de galblaas, wat op zich geen probleem is als je zonder galblaas door het leven moet. Het zal in dat geval wel moeilijker worden om vettig te eten. Verwijderen is dan wel noodzakelijk, want er bestaat anders een risico dat de galblaas scheurt dat kan leiden tot een buikvliesontsteking of – in uitzonderlijke gevallen – tot galblaaskanker.

Pancreatitis kan ook worden uitgelokt door galstenen.

Related Posts

About The Author