Oorzaken galstenen.

Er is niet heel veel bekend over de oorzaken van galstenen. Bij het vormen van galstenen spelen de werking van de galblaas en de samenstelling van de gal een grote rol. Het is namelijk zo dat wanneer de galblaas zich niet voldoende leeg knijpt tijdens een maaltijd, dat de achtergebleven gal zich dan gaat vormen tot stenen. Maar de precieze oorzaak hiervan is niet bekend. Wat men wel weet is dat bepaalde factoren invloed kunnen hebben op de vorming van galstenen.
Galstenen komen vaker voor bij mensen die snel af willen vallen of bij mensen die kampen met overgewicht.

Erfelijke factoren kunnen hierin ook een rol spelen. Als het over eerstegraads familie gaat, zoals de kinderen en de ouders van personen met galstenen dan hebben zij 1% meer kans op galstenen dan andere familieleden. Bij oudere mensen komen de galstenen eerder voor dan bij jongere mensen.

Er zijn ook veel mensen die galstenen hebben zonder dat zij het weten. Er zijn zoals je kunt lezen veel verschillende factoren die van invloed zijn op het krijgen van galstenen. Iedereen kan er mee te maken krijgen vroeg of laat, maar vanaf de 50 jaar neemt de kans op galstenen wel toe. Daarbij moet wel gezegd worden dat ook jongere mensen er last van kunnen krijgen en vaak het geval als de erfelijke factor meespeelt.

Het kan erg pijnlijk zijn, maar sommige mensen merken er nauwelijks wat van. Maar wanneer je eenmaal galstenen hebt gehad en je krijgt weer dezelfde klachten, weet je wel sneller waar je last van hebt. De pijn is namelijk echt kenmerkend voor het hebben van galstenen.

Galstenen

Galstenen in galblaas en in de buizen

Oorzaken cholesterolstenen

Je krijgt te maken met cholesterolstenen als er teveel cholesterol aanwezig is. De lever kan teveel cholesterol aanmaken door overgewicht. Als iemand te zwaar is dan wordt een enzym gestimuleerd voor de aanmaak van cholesterol. Vrouwen hebben vaker last van teveel cholesterol dan mannen.

In totaal komt het voor bij een vierde van de vrouwen boven de vijftig jaar. De kans is groot dat de vrouwelijke hormonen hierin een grote rol spelen. Maar wanneer vrouwen zwanger zijn, is de invloed van oestrogeen verantwoordelijk voor de opname van cholesterol uit het bloed en dit is dan sterk verhoogd.

Leeftijd en oorzaken

De leeftijd van iemand speelt ook mee bij de galstenen. Hoe ouder iemand is, hoe groter het risico is op galstenen of dat je nu een man bent of een vrouw. Genetische factoren spelen hierin ook een rol. Galstenen kunnen in de familie zitten, maar het kan ook voorkomen bij mensen die snel af willen vallen.

Luie galblaas

De kans bestaat dat er cholesterolkristallen achterblijven in de galblaas, indien deze traag of onvoldoende samentrekt. Daarom is een dieet altijd een risicofactor, maar ook mensen die voor langere tijd op intensieve hebben gelegen en niet eten lopen een hoger risico om galstenen te vormen. Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwelijke hormonen de beweeglijkheid van de galblaas ook onderdrukken.

Related Posts

About The Author