Soorten galstenen.

Er zijn verschillende soorten galstenen. Bij de cholesterolgalstenen gaat het over galstenen die teveel cholesterol bevatten en die tevoorschijn komen wanneer de gal teveel cholesterol bevat. Deze stenen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen eerder te maken krijgen met galstenen dan wanneer zij niet zwanger zijn. Het zou hierbij kunnen zijn dat de hormonen hierin een rol spelen, maar dat is niet wetenschappelijke bewezen.

Meestal wordt er gesproken over drie soorten galstenen:

  • Cholesterolstenen, drie vierde van de galstenen die bij mensen voorkomen zijn cholesterolstenen. Deze bestaan grotendeels uit cholesterol en zijn geelgroen van kleur. Ze bevinden zich in de galblaas, maar kunnen ook in de galweg terecht komen.
  • Zwarte pigmentstenen deze vormen gemiddeld een vierde van de galstenen en bevinden zich in de galblaas zelf. Deze bestaan uit bilirubine, dit ontstaat na de afbraak van rode bloedcellen. Het zijn erg harde stenen en ze komen veelal voor bij mensen met meer dan normale hoeveelheden bilirubine, als gevolg van een verhoogde bloedafbraak. Meestal wordt het veroorzaakt door een aangeboren stofwisselingsstoornis.
  • Bruine pigmentstenen zijn erg zacht en ze zien er uit als een soort slijk. Deze bevinden zich in de galweg. Ze komen veelal voor bij oudere mensen die vroeger een ingreep aan de galwegen hebben gehad. Er zijn na de operatie bacteriĆ«n uit de darm in de galweg terecht gekomen. Deze zijn onschadelijk, maar ze produceren enzymen. Deze breken sommige bestanddelen af en na een tijdje kunnen er dan bruine stenen ontstaan.

Galstenen

Galstenen

Ontstaan van galstenen.

Galstenen kunnen ontstaan bij een afwijkende samenstelling van gal, dit wordt ook wel lithogene gal genoemd. Dit komt veelal voor in de Westerse landen, in totaal is 80% van de galstenen opgebouwd uit cholesterol en dit is slecht oplosbaar.

Bij een hoge of een lage concentratie van galzouten kunnen galstenen worden veroorzaakt. Er kan ook sprake zijn van hemolytische anemie, dit is een ernstige vorm van bloedarmoede en dan kunnen galstenen voorkomen die uit bilirubine bestaan. Dan zijn er nog de infecties als mogelijke oorzaak. Dan kan er namelijk cholesterol en kalk af worden gezet rond de kern die bestaat uit bacteriƫn en witte bloedcellen, ook wel leukocyten genoemd.

Galstenen

.

Related Posts

About The Author