Symptomen van galstenen.

Galstenen

Galstenen

Als je galstenen hebt, wil dat niet altijd zeggen dat je hier last van moet hebben. De meeste mensen hebben namelijk geen klachten en dan is er ook geen behandeling nodig. Als de galstenen in de galblaas zitten dan zijn er meestal geen klachten.

Als echter de galstenen in de galgang richting de darm terecht komen, dan veroorzaken ze een obstructie. Dan knijpen de spieren in de wand samen, zodat zij de gal naar de dunne darm kunnen drukken. Maar op het moment dat er een galsteen in de doorgang zit, dan kan dat erg veel pijn veroorzaken. Dit wordt ook wel een galkoliek genoemd. De pijn zal je voornamelijk in de bovenbuik opmerken.

Hierbij zal de galblaas proberen om de obstructie op te heffen en dan gaat hij hevig samen knijpen met het doel dat de galsteen door kan stromen. De pijn kan dan in de rechterbovenbuik optreden. Dit kan gemiddeld vier uur duren. De pijn wordt vaak erger als je een vette maaltijd hebt genuttigd.

Bijkomende klachten zijn dan vaak misselijkheid en overgeven. Als de blokkade van de galsteen aanwezig blijft dan kan de galsteen vast komen te zitten in de galgang. Er kunnen dan complicaties optreden zoals een ontsteking van de galwegen, de galblaas kan ontsteken of er kan sprake zijn van acute alvleesklierontsteking. De acute alvleesklier is vaak ernstig als de galstenen klem zitten in de papil van Vater. Dit is de plaats waar de afvoerbuis van de alvleesklier uit de galwegen en de twaalfvingerige darm komt. Er kan dus pijn optreden, maar de galkolieken kunnen ook zorgen voor geelzucht. De gal kan dan niet meer worden afgevoerd en dan kunnen er galkleurstoffen via de lever in je lichaam komen en de bloedbaan in gaan. Wanneer dit voor een langere periode wordt geblokkeerd, dan verkleurd de ontlasting.

Pijn bij galstenen

De pijn bij galstenen ontstaat pas op het moment dat de galsteen klem komt te zitten in de galwegen. Hierdoor wordt de doorstroming van de galvloeistof belemmerd. De eerste keer dat je deze pijn ervaart heb je geen idee wat je overkomt. Het kan uren aanhouden en het kan erg hevig zijn. De arts kan gelukkig wel snel een diagnose vaststellen als je hier last van hebt en zorgen dat de galstenen weg worden gehaald.

Als je mensen zou vragen of zij de pijn kunnen beschrijven die zij voelen als zij last hebben van galstenen kan dat erg wisselend zijn. Sommige mensen weten niet goed hoe ze moeten zitten of liggen vanwege de pijn, anderen kunnen er alles gewoon mee doen en merken af en toe dat ze wat pijn hebben. De een heeft meer last dan de ander en dat hangt er ook vanaf waar de galstenen zich bevinden, hoe groot ze zijn en hoeveel je er hebt.

Je kan last hebben van meerdere galstenen, maar één grote galsteen kan ook erg veel pijn geven als het een obstructie is. Het ligt er echt aan waar de galstenen zich bevinden en welke pijn je hebt. Gelukkig is er wel wat aan de pijn te doen, maar de behandeling zal afhankelijk zijn van de plek waar de galstenen zich bevinden en hoelang je al klachten hebt.

Als het erfelijk is, is de kans groot dat het vaker terug gaat komen en dan is het beter dat er meteen een operatie uit wordt gevoerd aan de galblaas, zodat de galblaas en de galstenen worden verwijderd. Hierdoor zorg je er voor dat de klachten ook op de lange termijn worden aangepakt.

Samengevat: Symptomen en complicaties.

  • Pijn in de bovenbuik;
  • Uitstraling van de pijn naar de rug of rechterschouder;
  • Geelzucht (een geelverkleuring van de huid en het wit van de ogen) indien een galsteen de galafvoer voor langere tijd blokkeert;
  • (Chronische) infectie in de galblaas met risico op galblaaskanker of buikvliesontsteking;
  • Acute alvleesklierontsteking of pancreatitis;
  • Misselijkheid of overgeven;
  • Koorts.

Related Posts

About The Author